Bezoek Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog werd als onderdeel van de Atlantikwall een heel dorp van bunkers gebouwd: Schlei. Door bewoners van het eiland werd de stelling Schleidorp genoemd. De aanleg duurde zo'n achttien maanden. Naast bunkers bestond het 'dorp' uit radarinstallaties, barakken en luchtafweergeschut. Schlei hoorde bij het Kustwaarnemingssysteem. De Seeburgbunker was de centrale post, die in verbinding stond met alle waarnemingssystemen op het eiland. In deze bunker bevindt zich nu het Bunkermuseum Schlei, dat zeer de moeite van het bezoeken waard is.

Bunkermuseum Schlei is het hele jaar geopend op zondagen. Vanaf de voorjaarsvakantie tot en met de kerstvakantie kunt u er ook op woensdagen terecht. Bijzonder is de extra openstelling op  4 mei (Nationale Dodenherdenking).

 

Voor actuele openingstijden verwijzen we u graag naar de website van het Bunkermuseum.

Van de luchtafweerbatterij gingen alle zichtbare sporen verloren. Alleen de fundamenten zijn nog te zien en er liggen nog bunkers verborgen onder het zand. Van de Schleistelling zijn nog bunkers zichtbaar. In een van de bewaard gebleven gebouwen is een bunkermuseum gevestigd. Hier is te zien hoe tijdens de oorlog de gegevens werden geprojecteerd op de ‘Seeburgtisch’, een glazen plaat met de contouren van de Nederlandse kust. Van onderaf werden met kleine projectoren de posities van vijandelijke en eigen vliegtuigen aangegeven.

 

De Wassermannbunker ligt op het hoogste punt, enigszins landinwaarts, langs de Prins Bernhardweg die naar het bunkermuseum voert. De Wassermannbunker is vrij toegankelijk en biedt vanaf het dak een fraai uitzicht over het omliggende gebied.