Kazemattenmuseum ontwikkelt mee met de omgeving

Het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand wil zowel de organisatie als het museum verder professionaliseren. De sterren staan gunstig. De belangstelling voor het verhaal neemt toe en met het Afsluitdijk Wadden Center en de Vismigratierivier (in wording) heeft het museum twee nieuwe buren die een groot en breed publiek trekken. “Nu al merken we dat bezoekers van het Wadden Center ook ons komen bezoeken.” Het museum wil daarom onder meer zijn openingstijden verruimen. “Anders kunnen we straks een bordje aan de deur hangen ‘wegens succes gesloten’.”

Bij het Kazemattenmuseum werken nu alleen vrijwillige krachten. Anne van Schepen is met zijn collega Hans Groeneweg een van de professionals uit de museumwereld die zich vrijwillig inzetten. Maar zij merken dat het museum ook met de inbreng van hun kennis en expertise niet meer voldoet aan de wensen van de bezoekers. Het bestuur stelde daarom een toekomstvisie op, waarin betaalde krachten een rol gaan spelen. “We moeten gewoon vaker open”, aldus van Schepen, die daarbij belooft dat dit gaat gebeuren zodra er voldoende middelen zijn gevonden om de visie te verwezenlijken.

Logisch verhaal
Daarnaast is het Kazemattenmuseum ook inhoudelijk verbeteringen aan het doorvoeren. “We zijn in 1985 opengegaan, aanvankelijk in één kazemat. Dat heeft zich steeds verder uitgebreid. Ook de collectie groeide langzaam maar gestaag. Wat nieuw binnenkwam, kreeg een plek in de laatst toegevoegde kazemat. Na dertig jaar op die manier uitbreiden, ontbrak de logica. In 2015 zijn we begonnen met een grote herinrichting die ervoor zorgt dat er een goede opbouw komt in het verhaal. Bezoekers volgen de chronologie, van de aanleiding tot de bouw van de Afsluitdijk tot de rol die de stelling speelde in het verdedigingsconcept van de NAVO tijdens de Koude Oorlog. En natuurlijk wordt ook het verhaal van de Atlantikwall verteld.”

Terug in de tijd
Ook de manier van presenteren wordt bij de herinrichting vernieuwd. Met professionele museumtechnieken wordt de bezoeker meer meegenomen in het verhaal. Zo bevindt hij zich straks bijna letterlijk tussen de mariniers in de meidagen van 1945 als hij de ruimte betreedt waar dit verhaal met zeven videoschermen in beeld wordt gebracht. Daarnaast krijgen veel hoofdstukken uit het verhaal van Kornwerderzand een digitale en/of interactieve invulling.

Nieuwe website
Van Schepen hoopt dat de toekomstvisie snel realiteit is. Begin volgend jaar moet de herinrichting klaar zijn. Maar evenals voor de professionalisering en het aantrekken van een betaalde kracht, geldt hiervoor dat eerst de financiën moeten zijn gevonden. Hij gaat ervan uit dat dit gaat lukken. Er is voldoende interesse bij fondsen, maar het gaat beetje bij beetje. Dat betekent dat het museum ook stap voor stap vernieuwt. De eerstvolgende stap is de lancering van de nieuwe website, die zo goed als klaar is om online gezet te worden. Mocht u het museum voor die tijd al willen bezoeken, kijk dan toch nog even op de oude website voor openingstijden en andere praktische informatie (www.kazemattenmuseum.nl).

Deel deze pagina