Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel geheel vernieuwd

Atlantikwall uitgelicht met dertig maquettes van bunkers

Ze kregen de primeur. Op de ochtend voor de officiële heropening op woensdag 9 mei ontving Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel zo’n veertig Georgiërs. “Je merkt dat de oorlog daar ook nog steeds leeft”, vertelt Jan Nieuwenhuis van het museum. Het bezoek was enthousiast over de nieuwe opzet van het museum. Ook de genodigden voor de opening later op de middag en de eerste bezoekers die op Hemelvaartsdag een kijkje kwamen nemen, waren positief. Al misten sommige vrijwilligers van het eerste uur hun ‘vertrouwde’ museum wel een beetje.

Het Luchtvaart en Oorlogsmuseum heeft een metamorfose ondergaan. Het is helemaal opnieuw ingericht om het verhaal van Texel in de oorlog chronologisch en per thema te kunnen vertellen. “We hebben heel veel materiaal. Dat wilden we graag allemaal goed laten zien. Door alles wat er in de loop van de tijd was binnengekomen, was het museum wat vol en rommelig geworden. We hebben het hele oorlogsdeel gestript en gesloopt om meer structuur aan te kunnen brengen. Als je nu als bezoeker door het museum loopt, volg je een verhaallijn van het begin van de oorlog tot de periode van de bevrijding en daarna. Een aantal thema’s wordt uitgelicht, zoals de luchtoorlog en natuurlijk de Atlantikwall.”

Russenoorlog
Texel heeft een bijzondere band met Georgië door de laatste weken van de oorlog, waarin de zogenaamde ‘Russenoorlog’ werd uitgevochten. Ook die komt in het museum uitgebreid aanbod. Een Georgische bataljon in dienst van het Duitse leger kwam in de nacht van 5 op 6 april 1945 in opstand. Het werd een bloedige slag die doorging terwijl de rest van Nederland de bevrijding al vierde. Pas op 20 mei kwamen de Canadezen op het eiland en kwam er een einde aan de gevechten die ruim duizend mensen het leven kostten. Op de Georgische begraafplaats op het eiland liggen veel Georgische slachtoffers begraven.

Behalve veel materiaal van de slag zelf, heeft het museum nu ook een aparte vitrine met alle geschenken die het na de oorlog heeft gekregen van de vele Georgische gasten die het bezochten. Jan Nieuwenhuis zag de ideeën over de Georgiërs op het eiland in de loop der tijd veranderen. “Vroeger had je twee kampen. Het ene vond dat de Georgiërs muiters en verraders waren en het andere zag ze als helden. Tegenwoordig worden ze meer gezien als de jonge jongens die het waren en die wisten welk lot Duitse krijgsgevangen in de Sovjet-Unie wachtte. Er is deels begrip voor de keuze die ze maakten.”

Bunkers
Voor het Duitse leger was Texel in de oorlog een belangrijk steunpunt. De Atlantikwall bestond hier onder meer uit drie kustbatterijen en twee luchtafweerbatterijen. In het museum is veel ruimte vrij gemaakt voor dit deel van het verhaal van Texel in de oorlog. Zo is de oude filmzaal verdwenen en heeft deze plaatsgemaakt voor een expositie van circa dertig maquettes van bunkers die deel uitmaakten van de verdedigingslinie. Met een touchscreen kan de bezoeker van de meeste maquettes informatie opvragen over de betreffende bunker.

De circa tweehonderd bezoekers die het museum op de eerste dag na de officiële opening kwamen bekijken, waren over de nieuwe opzet te spreken. Ook volgens Jan Nieuwenhuis heeft al het werk, dat doorging tot vlak voordat de groep Georgiërs arriveerden, zich uitbetaald. “Nu het echt in gebruik is genomen, kom je natuurlijk achter kleine puntjes die nog verbeterd kunnen worden. Maar de tentoonstelling staat. Als museum moet je af en toe vernieuwen. Dat is goed gelukt.”

Ook de website van het museum krijgt binnenkort een nieuwe look. Kijk tot die tijd op de huidige site voor informatie en openingstijden.

Deel deze pagina