Noarderleech: verhalen van de oorlog in woord en beeld

In Kweldercentrum Noarderleech vertellen vier korte filmpjes vanaf  eind juni de geschiedenis van Noard Fryslân Bûtendyks (Noord-Friesland Buitendijks) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Duitse leger gebruikte het gebied als oefenterrein voor zijn bommenwerpers en jachtvliegtuigen. De filmpjes van elk één tot anderhalve minuut belichten zowel het grote verhaal als persoonlijke anekdotes.

Het oefenterrein hoorde bij Fliegerhorst, het vliegveld bij Leeuwarden. De locatie op de kwelders kreeg de naam SF10 Marrum. SF staat voor Scheinflughaven, oftewel schijnvliegveld. Vanuit de observatiepost volgde de legerleiding de oefeningen. Houten scheepsmodellen vormden het doelwit. De observatiepost staat er nog steeds. Hier wordt binnenkort een Windroos geplaatst die bezoekers informeert over de luchtoorlog.

Schoenen van de waanzin
Eén van de filmpjes kreeg als titel Schoenen van de waanzin. Het gaat over de wonderlijke ontmoeting tussen een Duitse officier die tijdens het opruimen van de restanten van een bommenwerper was ingekwartierd op een boerderij achter de zeedijk, en de Joodse Ruben Kahana, die daar onder de schuilnaam Jouke Bouma zat ondergedoken. Omdat Kahana geen goede schoenen had, gaf de Duitse officier hem een paar van één van de gesneuvelde vliegers. De schoenen liggen nu in het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden.

Deel deze pagina