De slag om Delfzijl

De slag om Delfzijl

De bevrijding van Nederland begint op 14 september 1944 in maastricht. Daarna bevrijden de geallieerde legers de zuidelijke provincies. Operatie Market Garden moet op 17 september zorgen voor een bruggenhoofd bij Arnhem, maar dit mislukt. De Duitsers verslaan hier de geallieerden. Pas begin 1945 lukt het om de Rijn over te steken en een bruggenhoofd te vormen. Het westen van Nederland lijdt dan honger als gevolg van de voedseltekorten, vooral in de steden.

Het is het tweede Canadese legerkorps dat vanaf 28 maart begint aan een opmars naar het noorden. Begin april bereiken zij de grenzen van Friesland en Groningen.  15 April trekken de eerste Canadese eenheden Leeuwarden binnen. Om de stad Groningen wordt dan nog hevig gevochten. 18 april is de stad bevrijd. Daarna rukken de Canadezen op richting Delfzijl. Deze haven is belangrijk voor de aanvoer van goederen overzee en voor de aanval op Emden. In Delfzijl en bij Nansum en Termunten zijn zware Flak batterijen, in feite het zwaarste kaliber dat in Nederland is gestationeerd: 12,8 cm. Zij beschermen de stad Emden tegen luchtaanvallen.  Maar het luchtafweergeschut kan ook als vlakbaangeschut functioneren. In de lucht hebben zij een bereik van bijna 15 kilometer, maar vlak is dat meer dan 20 kilometer.

De slag om Delfzijl duurt van 23 april tot 2 mei en de Canadezen verliezen 40 man. Verliezen aan Duitse kant zijn niet bekend. De dorpen in de omgeving worden zwaar beschadigd en de bevolking moet op de vlucht. Honderden mensen zoeken een goed heenkomen richting Finsterwolde dat al is bevrijd en Winschoten.

Deel deze pagina