Bunkerroute Terschelling

Deze wandelroute loopt langs markante plekken uit de oorlogstijd. Ga terug in de tijd en beleef een bewogen geschiedenis. Wandel langs bunkers in de duinen en het bos en bezoek het imposante Bunkermuseum op West-Terschelling. Op de fiets zijn de bunkerstellingen in Formerum, Hoorn en Oosterend te bereiken.

 

De Atlantikwall op Terschelling

U ziet ze overal op het eiland: de overblijfselen van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bouwwerken tekenen het landschap en herbergen vele verhalen. Het Duitse leger heeft tijdens de bezetting van Terschelling honderden bunkers gebouwd voor de Atlantikwall. Deze strategische verdedigingslinie liep over meer dan 5.000 kilometer van Spanje tot aan Noorwegen. Het Duitse leger wilde door middel van deze Atlantikwall een invasie door de geallieerden voorkomen.

 

Bunkercomplexen

Terschelling nam in deze verdedigingslinie voor Duitsland een belangrijke positie in. Geallieerde vliegtuigen en schepen konden op hun aanvalsroute naar Duitsland vanaf het eiland goed onderschept worden. Met dit doel hebben Duitse troepen radarstellingen, Flak batterijen en ongeveer 500 bunkers op Terschelling gebouwd. Die bunkers dienden als manschapsverblijf, uitkijkpost of als geschutskoepel voor mitrailleurs en luchtafweerkanonnen. Sommige bunkers zijn door de jaren heen vernietigd of in zee verdwenen, maar er liggen nog vele verscholen in het zand. De belangrijkste bunkers op West-Terschelling zijn uitgegraven om de herinnering aan de oorlogstijd zichtbaar te houden.