Herdenkingsroute Texel

Deze herdenkingsroute leidt automobilisten en fietsers langs plekken op het mooie eiland Texel, waarbij de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog nog altijd zichtbaar zijn. Tijdens deze route krijgt u een goed beel van de geschiedenis die zich op Texel heeft afgespeeld tijdens 1940-1945 en worden de slachtoffers herdacht die de uiteindelijke bevrijding van Texel helaas niet meer hebben kunnen meemaken. 
 

Laatste roerige jaren

De eerste jaren van de oorlog verliepen vrij rustig op Texel, maar in de laatste jaren veranderde dat. Tijdens de Hongerwinter van 44-45, werden veel Amsterdamse kinderen op Texel ondergebracht om aan de hongersnood te ontsnappen. Vervolgens heeft zich hier ook nog een deportatie afgespeeld van 806 Texelse mannen die werden gedeporteerd naar Assen, waar ze gedwongen werden om de verdedigingslinie tegen de geallieerden te versterken.
 

Georgische opstand

Terwijl de rest van Nederland al volop de bevrijding vierde op 5 mei, was de Tweede Wereldoorlog op Texel nog in volle gang. Tussen 5 april en 20 mei 1945 was het eiland de plek waar nog een bloedige veldslag afspeelde tussen de Georgische soldaten en de Duitse bezetter, ook wel de Russenoorlog genoemd. De Georgische opstand zal de bevolking nog lang bij blijven en wordt ieder jaar herdacht.