Route Noarderleech

Oefenveld in de kwelder

Op 13 augustus 1940 kwamen de Duitsers met honderd man met kruiwagens een oefenveld voor bommenwerpers aanleggen op het Noarderleech (Noorderleeg). Op dit buitendijkse gebied werd vee ingeschaard en gras verkocht. De polhoeder (beheerder) Roeda vertelde dat het gebied bij storm regelmatig onder water liep. Maar hierdoor lieten de Duitsers zich niet afschrikken.

 

Schijnvliegbasis

Het oefenveld behoorde bij Fliegerhorst, de vliegbasis in Leeuwarden. Het kreeg de naam SF 10 Marrum. SF staat voor Scheinflughaven, schijnvliegbasis. Boven het oefenveld trainden Duitse piloten zich in het afwerpen van bommen, waarvoor twee schepen als doelen werden gemaakt van een houten geraamte. Als er werd geoefend moest de polhoeder ervoor zorgen dat er geen vee en mensen aanwezig waren. Na afloop moest hij de gaten van de oefenbommen weer dichten.

 

Neergestorte vliegtuigen

Boven de Waddenzee is een luchtoorlog uitgevochten. De Duitse luchtmacht probeerde hier de geallieerde bommenwerpers op weg naar doelen in Duitsland te stoppen. Met deze fietsroute ontdekt u wat deze luchtoorlog betekende voor Noord-Friesland. De route voert langs een aantal locaties waar vliegtuigen zijn neergestort. Ook komt u langs plekken waar bunkers stonden en deels nog staan en andere locaties met een relatie met het verhaal van de Wadden in de oorlog.

 

De uitgebreide routebeschrijving geeft veel informatie over de geschiedenis van het Noarderleech en omgeving in de Tweede Wereldoorlog. Zo worden onder meer de vliegtuigen die zijn neergestort, de bemanning van die vliegtuigen en hun lot beschreven.