Bezoek Ameland

In Hollum, op de plek waar nu Hostel Sier aan Zee is, heeft een groot bunkercomplex gestaan dat onderdeel was van de Atlantikwall in het Waddengebied. Dit complex bestond uit verschillende manschappenbunkers, munitiebunkers en barakken. Ook stond er een luchtafweergeschut opgesteld en waren er twee radarposten met de codenaam RITA. Aan de oostkant van het complex lag een mijnenveld om ongewenst bezoek te weren. Tegenwoordig bent u er zeer welkom om het verhaal van Ameland in de Tweede Wereldoorlog te ontdekken.

De meeste bunkers op Ameland zijn na de oorlog verdwenen. Een deel werd gesloopt, maar vooral aan de westzijde van het eiland verdwenen de bunkers onder het zand. De keukenbunker van de batterij die hier stond opgesteld, is tegenwoordig ingericht als bunkermuseum.

 

Bezoek de website voor meer informatie over het museum.

Het Bunkermuseum op Ameland is een onbemand museum. Het is te vinden in de duinen ten westen van de vuurtoren in Hollum. Bij een automaat kunt u een kaartje kopen (zowel met pin als contant). U krijgt toegang tot het museum door uw kaartje te scannen.

Het museum bevindt zich in een voormalige keukenbunker. Het vertelt met een indrukwekkend beeldverhaal, een overweldigend diorama, persoonlijke verhalen van Amelanders. Ook vindt u er vondsten en is er een gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers. Wie de trap naar de ondergrondse bunker afdaalt en de bunker binnengaat, komt in een andere, indrukwekkende wereld.

 

Donax
Het voormalige vakantiehuisje 'Donax' is ingericht als entreeruimte tot de bunker. In een expositie wordt hier de wijze van recreëren uit vroegere tijden getoond.