Bezoek Vlieland

In de duinen van Vlieland bevindt zich nog een complete bunkerstelling, Stelling 12 H. Jarenlang waren de bunkers een goed bewaard geheim. In 1951 werden ze verborgen onder het zand om te voorkomen dat badgasten erin zouden verpozen. De afgelopen jaren hebben vrijwilligers hard gewerkt om de bunkers van het 'Widerstandsnest H12' weer uit te graven om er een bunkermuseum van te maken. Een groot deel is weer toegankelijk. Bezoekerscentrum De Noordwester organiseert rondleidingen die u een idee geven van het leven in dit complex in de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog.

De Stelling H12 is één van de drie stellingen die het Duitse leger als onderdeel van de Atlantikwall op Vlieland bouwden. Het is de enige stelling die tot op de dag van vandaag compleet is. De afgelopen jaren is hij grotendeels in oude staat teruggebracht en daarmee nu zeer het bezoeken waard.

 

In de stelling worden al excursies georganiseerd.

 

De Stelling 12H op Vlieland is aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Wanneer de stelling is gebouwd, is niet exact bekend. Wel dat deze in 1942 in gebruik is genomen. Het doel van de stelling was het afslaan van een eventuele geallieerde landing. Hij bestond uit verschillende bouwwerken, waaronder drie woonbunkers, een keukenbunker en een houten commandobunker. De onderdelen waren met elkaar verbonden via loopgraven.