Ontdek de Atlantikwall in het Waddengebied

De bunkers in het Waddengebied maken deel uit van de Atlantikwall: de ruim 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje. Langs de hele westkust van het Europese continent werden duizenden woningen gesloopt om ruimte te maken voor bunkers en batterijen. De Atlantikwall veranderde ook het landschap van de Waddeneilanden en tekende de Waddenkust. Het verhaal achter dit fascinerende erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog kunt u nu zien en beleven.

Ontdek de Atlantikwall in het Waddengebied, op deze website, of op een van de tien locaties.

Bezoek de Atlantikwall

Ontdek het verhaal achter het militaire erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog met een bezoek aan een van de bezoekerscentra en musea.

Texel

Texel was voor de Duitse bezetter een belangrijk steunpunt in de Atlantikwall. Die bestond op dit eiland uit ruim 500 bouwwerken, waaronder drie kustbatterijen en twee luchtafweerbatterijen.

Meer over Texel

Vlieland

In de duinen van Vlieland bevindt zich nog een complete bunkerstelling. Jarenlang waren de bunkers een goed bewaard geheim. In 1951 werden ze verborgen onder het zand.

Meer over Vlieland

Terschelling

De Tigerstellung op Terschelling was een groot bunkercomplex, dat deel uitmaakte van de Atlantikwall in het Waddengebied. Het hart werd gevormd door de commandobunker 'Bertha'.

Meer over Terschelling

Ameland

Vooral aan de westzijde van Ameland verdwenen de bunkers onder het zand. De keukenbunker van de batterij die hier stond opgesteld, is tegenwoordig ingericht als Bunkermuseum.

Meer over Ameland

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog werd als onderdeel van de Atlantikwall een heel dorp van bunkers gebouwd: Schlei. Door bewoners van het eiland werd de stelling Schleidorp genoemd.

Meer over Schiermonnikoog

Termunten

Het bezoekerscentrum in Termunten is startpunt van een aantal routes langs zichtbare en minder zichtbare overblijfselen van de Altantikwall.

Meer over Termunten

Noarderleech

Het Noarderleech was een oefenlocatie van het Duitse leger. Het is al in 1940 door zo’n honderd man zonder machines aangelegd. De locatie kreeg de naam SF10 Marrum.

Meer over Noarderleech

Kornwerderzand

Bij de bouw van de Afsluitdijk werden twee sterke verdedigingslinies aangelegd. In de meidagen van 1940 kwam de Duitse Blitzkrieg in Kornwerderzand tot stilstand.

Meer over Kornwerderzand

Den Oever

In de 1932 was de Afsluitdijk gereed. Een snelle verbinding tussen Friesland en Holland betekende ook een snelle doorgang voor vijanden. Daarom kreeg de Afsluitdijk kazematten.

Meer over Den Oever

Den Helder

Den Helder heeft zwaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De haven en het nabijgelegen vliegveld werden in gebruik genomen door de Duitse marine.

Meer over Den Helder

Dit wil je lezen - Ontdek de bijzondere oorlogsverhalen

Dit wil je zien

Het Waddengebied is rijk aan militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Dit erfgoed vertelt een verhaal dat op steeds meer locaties wordt ontsloten. Bunkers worden uitgegraven, bezoekerscentra geven informatie en exposities laten zien hoe de Tweede Wereldoorlog het Waddengebied tekende. Genoeg te zien dus.

Dit wil je doen - Beleef de verschillende routes langs militair erfgoed

Dit wil je weten

  • Bunkerdag 2022

    Schrijf 'm vast in je agenda: zaterdag 28 mei. 

    Bunkerdag 2022
  • Atlantikwall in de klas

    Leerkracht in het basisonderwijs? Maak gebruik van het gratis lespakket voor groep 7 en 8!

    Atlantikwall in de klas
  • 75 jaar bevrijding

    Ook in het Waddengebied wordt veel stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Bekijk de agenda!

    75 jaar bevrijding
  • Georgische opstand

    De bloedige opstand door een Georgisch bataljon in april 1945 liet veel sporen en herinneringen na op Texel.

    Georgische opstand
  • Liberation Routes

    In het Waddengebied worden vijf Liberation Routes ontwikkeld. Deze routes maken deel uit van het Europese netwerk van herdenkingsroutes dat mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis verbindt.

    Liberation Routes
  • Visit Wadden

    Benieuwd naar wat er nog meer speelt in het Waddengebied? Ontdek het bij Visit Wadden. 

    Visit Wadden