Noarderleech

Observatiebunker en voormalig oefenterrein

Observatiebunker en voormalig oefenterrein

Midden in het Noarderleech, onderdeel van Noard-Fryslân Bûtendyks, ligt een goed onderhouden bunker. Stil symbool van de Tweede Wereldoorlog die ook in de kwelders haar pijnlijke sporen heeft nagelaten. Er liggen verschillende vliegtuigwrakken en er is een veldgraf van een verongelukte Duitse piloot. Een informatiepaneel op de bunker vertelt het verhaal van deze piloot.

Duitse piloten gebruikten het gebied rondom de bunker om te oefenen met geschut en bommen op ‘doelen’ in de zomerpolder: nagebouwde schepen bijvoorbeeld. Vanuit de observatiebunker bekeken ze hoe de oefening verliep. De polhoeder, een persoon van aanzien in de streek, zag erop toe dat het gebied vrij van mensen en vee was, en dichtte de inslagkraters van de bommen. Voor de geallieerden was het gebied van groot belang, omdat het een 'gat' vormde in het Duitse radarsysteem.

Noarderleech maakte strikt genomen geen deel uit van de Atlantikwall. Het is wel een belangrijke plek in het verhaal van het waddengebied in de Tweede Wereldoorlog en om die reden één van de tien locaties van 'Atlantikwall in het waddengebied'.

In het Kweldercentrum van It Fryske Gea vindt u een permanente expositie over de oorlog op de kwelders.

Deel deze pagina