Schiermonnikoog

Stelling Schlei

Stelling Schlei

Op Schiermonnikoog werd als onderdeel van de Atlantikwall een heel dorp van bunkers gebouwd: Schlei. Door bewoners werd de stelling Schleidorp genoemd. De aanleg duurde zo’n 18 maanden. Naast bunkers bestond Schlei uit radarinstallaties, barakken en luchtafweergeschut. Voor de bezetter was de stelling van groot belang. Het dorp hoorde bij het Kustwaarnemingssysteem. De Seeburgbunker was de centrale post die in verbinding stond met alle waarnemingssystemen op het eiland. In deze bunker is nu het Bunkermuseum gevestigd.

Bunker Wasserman
De bekendste bunker was de zogenaamde Bunker Wasserman. De bunker staat bovenop een hoog duin en is een mooi uitzichtpunt. De huidige naam heeft hij te danken aan de radar die op de bunker geplaatst zou worden. De Wassermannmast heeft echter nooit op de bunker gestaan. Al tijdens de bouw is afgeweken van het plan. De Wasserman werd vervangen door het fundament van een Frya Radar. Ook die heeft overigens nooit op de bunker gestaan.

Openingstijden
Het museum is het hele jaar geopend op zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.
Vanaf de voorjaarsvakantie tot en met de kerstvakantie* is het bunkermuseum ook op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur open.

* In de kerstvakantie kunnen openingsdagen afwijken in verband met de feestdagen. Dit wordt aangekondigd in ‘Het Baken’, de Activiteiten- en Informatiekrant van Schiermonnikoog en via posters.

 

Deel deze pagina